26.9.12

Νέα ιστορική φωτογραφία του Ιερού Ναού Παντοκράτορος Πατρών στο φώς!

  Τον Αύγουστο του 2010 το περιφερειακό portal ''The BEST news'', είχε φιλοξενήσει σπάνιο φωτογραφικό υλικό με καρτ ποστάλ του αρχαιότερου Ναού των Πατρών, από την ιδιωτική συλλογή του κ. Ιωάννη Μυλωνά που κάλυπτε την περίοδο 1900-1950, προκαλώντας ευχάριστη έκπληξη στους λάτρεις των περασμένων μεγαλείων της πόλης μας.
    Και μπορεί στις μέρες μας για τους σημερινούς κατοίκους της παλιάς Πάτρας,  το άρωμα εκείνης της εποχής να μην έχει χαθεί τελείως, εντούτοις, κάθε φορά που μιά νέα ψηφίδα περιέρχεται στη γνώση μας, ζωηρεύει τη φαντασία μας και τοποθετείται νοερά πάνω στην επιφάνεια του ασβεστοκονιάματος, προκειμένου να καλύψει κενά που ο χρόνος και η λήθη παλεύουν να δημιουργήσουν στο παμπάλαιο ψηφιδωτό της Άνω Πόλης.

   Ψηφοθέτης και σε τούτη την περίπτωση είναι πάλι ο κ. Μυλωνάς, που σε site της Αμερικής ανακάλυψε την εν λόγω φωτογραφία του Παντοκράτορα, τραβηγμένη πάνω στη συμβολή των οδών Γερμανού και Ηλείας.
   Στην περιοχή έχει σημάνει ''συναγερμός'', αφού η φωτογράφιση δεν είναι καθημερινό φαινόμενο στα 1894. Γείτονες και περαστικοί εν όψει του μεγάλου γεγονότος πλαισιώνουν τους δύο φουστανελοφόρους, με φόντο τους πάμπολους μολύβδινους τρούλους της μεγαλόπρεπης τρίκλιτης βασιλικής του Παντοκράτορα, υπό το βλέμμα δύο μικρών παιδιών και ενός Εβραίου που διακρίνονται στα δεξιά της φωτογραφίας.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ιερου ναού Παντοκράτορα στις 19/9/2012.
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το σχετικό λεύκωμα με καρτ ποστάλ του portal The BEST news της 18/8/2010: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/26115
_babiscook_26-9-2012_

6.9.12

Καλή Χρονιά!

  Ως πρώτος μήνας του Φθινοπώρου ο Σεπτέμ- βριος, παραδοσιακά απα- ντάται και σαν «Χινόπωρος». Κόντα σ' αυτή την πρωτιά όμως ακολουθούν και άλλες, αφού εδώ και 1699 χρόνια δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα του νέου θρησκευτικού έτους, που στην εκκλησιαστική  ορολογία ονομάζεται «Αρχή της Ινδίκτου».

  Την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους συνοδεύουν, τόσο η νέα εκπαιδευτική χρονιά όσο και οι ευχές για τη καλοχρονιά της σποράς μιας και ο Σεπτέμβρης θεωρείται ο πρώτος μήνας του γεωργικού χρόνου. Έκαστος λοιπόν λαμβάνει το «όπλο» του, το ψαλτήρι του ο ψάλτης, την αξίνα ο γεωργός και τα μαθητούδια τα μολύβια τους.
   Αρχή φθινοπώρου του 1974 ήταν και όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για την σύνθεση του πιό διάσημου βιβλίου του ελληνικού σχολείου, τουλάχιστον για τα τελευταία σαράντα χρόνια, του "Ανθολογίου για τα παιδιά του Δημοτικού". Όπως μας ενημερώνει στο σημείωμά της η Επιτροπή, στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, τυπώθηκαν τρείς τόμοι, ένας για κάθε δύο τάξεις του δημοτικού, με γνωστότερο όλων φυσικά τον πρώτο, για την Α και Β δημοτικού.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

«ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΧΡΗΝΑΙ ΜΗΔΕΝ ΦΡΟΝΕΙΝ ΘΝΗΤΟΝ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤ' ΑΘΑΝΑΤΑ» (Ο Άρχων πρέπει τίποτε να μη σκέπτεται ως θνητός, αλλά ως αθάνατος), Βίας ὁ Πριηνεὺς 625-540 π.Χ.

X