11.8.14

Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου - The world's first computer

   Με αυτόν τον τίτλο προέβαλε πέρυσι* η  ΕΤ1  την κορυφαία ίσως ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) που έχει ποτέ παράξει, με θέμα την μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη του αρχαίου κόσμου. Δεν θα επαναλάβουμε εδώ, τα λόγια που έχουν πει διάσημοι ξένοι επιστήμονες και λογοτέχνες για τον "καταραμένο" Έλληνα... Θα περιοριστούμε μόνο να αναφέρουμε με δίκαιη περηφάνια, ότι οι Σύμιοι δύτες που σήκωσαν το 1901 την "πέτρα" του ναυαγίου των Αντικυθήρων, έφεραν την σύγχρονη επιστήμη μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο γρίφο μιας ακόμη απίστευτης ελληνικής ιδέας! Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, χάριν του οποίου μεταφέρθηκε όλη η σύγχρονη τεχνολογία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αντί να πάει ο μηχανισμός στην τεχνολογία! Βλέπετε, τα λεπτεπίλεπτα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, εκτός των άλλων είναι και εύθραυστα, μετά από... 2.150 χρόνια.
Μέρος 1ο

Μέρος 2ο


   Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Μάικλ Μπέκαμ, η παραγωγή του Τόνι Φρίθ, ενώ η συμπαραγωγή ανήκει από κοινού στους: ΕΡΤ Α.Ε., ARTE, NHK, Nikon και Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
   Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε την ύπαρξη επιστημόνων χωρίς το σύνδρομο των "αδιαμφισβήτητων" εμμονικών απόψεων, όπως ο Μάικλ Εντμούντ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Μεγάλη Βρετανία όπου συμμετείχε στην έρευνα του μηχανισμού και δήλωσε ότι: "Αν και στην έρευνά μας χρησιμοποιήσαμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, η τελειότητα του μηχανισμού μας κάνει να ντρεπόμαστε"...

* Επαναπροβολή έγινε προ ημερών (Αύγουστος 2014).

Πηγή: 
_Επιμέλεια babiscook_12-8-2014 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

«ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΧΡΗΝΑΙ ΜΗΔΕΝ ΦΡΟΝΕΙΝ ΘΝΗΤΟΝ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤ' ΑΘΑΝΑΤΑ» (Ο Άρχων πρέπει τίποτε να μη σκέπτεται ως θνητός, αλλά ως αθάνατος), Βίας ὁ Πριηνεὺς 625-540 π.Χ.

X